Teman Bloggerku Telah Tiada...
01.09 | Author: Urip SR
Namanya KAMARIAH BT MD YUSOF atau lebih dikenal dengan nickname Hamiza, seorang bloggerwati asal Malaysia. Semasa hidup almarhumah tergolong rajin menulis di blogspot miliknya http://hamiza-nky.blogspot.com/
Inilah kalimat yang tertulis di Front Page blog miliknya:
Blog Ku Untuk Semua
ASSALAMUALAIKUM buat semua sahabat2 yg sudi mengunjungi blog ku utk semua.....diharap anda semua hapy n berpuas hati dgn semua isi kandungan blog ini...semoga boleh dijadikn panduan dn untuk mengisi masa lapang anda...InsyaAllah...
Begitulah ia menyapa sahabat2nya lewat postingan bergaya layaknya anak remaja, saya mengenal Hamiza hanya sepintas, itu terjadi manakala saya menulis artikel di http://www.karawanginfo.com pada rubrik wisata kuliner yang berjudul "Ikan Gabus Bumbu Pucung". Pada tulisan tersebut terdapat 7 orang pengunjung, salah satu pengunjung itu adalah Hamiza no urutan ke 3 yang diposting pada tanggal 27 Desember 2009 Pk. 09.37 WIB. Berikut ucapannya:
salam..

Di Malaysia belum pernah dgr ikan gabus..gimana sih rupa ikan gabus..pengen mkn gitu..hehehe

Saya memang tidak pernah menanggapi ucapan Hamiza tetapi langsung menuju blog-nya dan berkomentar banyak pada salah satu artikel yang ia tulis. Saya mengunjungi lagi blog miliknya setelah hampir 7 bulan, betapa kagetnya manakala membaca postingan yang mengharukan ini.

Al-Fatihah untuk Arwah Pemilik Blog Ini. Assalamu'alaikum..wr wb Kepada semua warga pengunjung blog Hamiza-NKY ini, Saya adalah wakil kepada KAMARIAH BT MD YUSOF (HAMIZA [Nama panggilan] ).. Dengan ini, saya harap kpd semua pengunjung dapatlah kiranya sedekahkan Al-fatihah utk beliau yang telah menghembuskan nafas terakhirnya pada jam 5.30a.m 7hb Februari 2010 yg lalu di h0spital Sg.Bul0h.. Pada 4.2.2010 (khamis) yg lalu, waktu petang, beliau mengadu sakit perut yg amat sgt. Pada mulanya kami menyangka beliau hanyalah sakit perut biasa sahaja. Kami mendapatkan rawatan drpd pembantu perubatan & seterusnya refer ke hospital sungai buluh kerana sakit yg tidak reda sehingga awal pagi jam 2. Setelah membuat pemeriksaan x-ray, doktor masih ragu sama ada beliau berkemungkinan menghidap sakit Gastrik atau Apandiks. Lebih kurang jam 5 pagi, beliau telah dihantar ke wad utk pemeriksaan lanjut. Tengahari 5.2.2010, hari jumaat, kami dimaklumkan beliau telah melalui rawatan ctscan dan doktor mengesahkan terdapat ketumbuhan kecil di bawah bahagian bawah hati dan di bahagian pembuluh darah utama yang menyalurkan darah ke buah pinggang pula telah koyak dan darah beku telah menghalang pengaliran darah ke buah pinggang yg secara langsung sebelah buah pinggangnya telah rosak. Itulah yg menyebabkan beliau sakit yg teramat sangat. Kami diberitahu beliau akan dipindahkan ke hospital Serdang pada malam itu utk membuat pembedahan kerana pakar saluran darah hanya terdapat di Serdang, HKL dan IJN. Walaubagaimanapun, pemindahan tidak dpt dilakukan kerana tekanan darah yg terlalu tinggi. Jadi, doktor terpaksa menunggu tekanan darah menurun hingga ke tahap seminimum yg boleh supaya tidak menghadapi risiko yg terlalu tinggi. Doktor telah menangguhkan pemindahan pd mlm itu ke pagi sabtu 6.2.2010.. Pada pagi sabtu 6.2.2010 pula, tekanan darah masih tidak turun ke tahap yg dikehendaki namun keadaan beliau tidak menampakkan sebarang tanda2 kritikal. Hanya di waktu tengahari pada waktu melawat, lebih kurang jam 1.30pm tiba2 semua yg melawat terkejut apabila beliau tiba2 kekejangan dan semua doktor yg berada disitu bergegas memberikan rawatan. Segala usaha telah dilakukan termasuk memasang mesin2 bantuan dan doktor telah melakukan ctscan sekali lagi di bahagian otak pula. Setelah itu, kami dimaklumkan oleh doktor bahawa terdapat pula saluran darah dibahagian tengah otak telah pecah. Dan menurut doktor berkemungkinan peluang beliau utk terus hidup, amat tipis. Sehinggalah kami diberitahu lebih kurang jam 5.30a.m, beliau telah pun pergi menghadap Ilahi.Ya Allah, ampunilah dia.amiin.
--------------------------------------------------------------
Saya berharap anda semua dapat memaafkan Arwah sekiranya beliau ada terlanjur kata dan sebagainya. Saya berharap anda semua dapat memanfaatkan artikel-artikel yang telah dipostkan oleh beliau sebelum ini. Semoga segala yang baik mudah-mudahan Allah memberikan ganjaran kepada Arwah. Harapan saya sebagai wakil beliau, sm0ge Arwah ditempatkan bersama dgn 0rg2 mukmin yang beriman. Aminn..
Setelah membaca postingan dari keluarga/wali Hamiza, saya hanya bisa mengucap Innalillahi Waiinalillahi Rojiun. Selamat jalan sahabatku, semoga Allah SWT memberi jalan yang terang dan damai di alam sana. Amin...
.
This entry was posted on 01.09 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 komentar: